Chorvátsko: Prezident Josipovič sa nezúčastní na inaugurácii srbského kolegu

06.06.2012 Celý región

Záhreb 6. júna (TASR) - Chorvátsky prezident Ivo Josipovič dnes oznámil, že sa nezúčastní na pondelkovej inaugurácii nového srbského prezidenta Tomislava Nikoliča. Ide o prvý náznak regionálneho dopadu zvolenia lídra srbských nacionalistov.

Prekvapujúce víťazstvo Nikoliča v májových voľbách vyvolalo negatívne pocity na Balkáne, stále sa vyrovnávajúcom z krvavým rozpadom Juhoslávie, pri ktorom zahynulo vyše 125.000 ľudí.

Nikolič bol na Západe dlho označovaný za ideologického dediča bývalého srbského a juhoslovanského prezidenta Slobodana Miloševiča, ktorému sa pripisuje najväčšia zodpovednosť za vyvolanie juhoslovanských vojen.

Nikolič vyhlasuje, že jeho cieľom je dostať Srbsko do EÚ; únia dala jasne najavo, že bude pozorne sledovať jeho počínanie. Brusel dúfa, že liberálny Boris Tadič - Nikoličov predchodca - bude mať ako premiér budúcej koaličnej vlády, o vytvorení ktorej sa rokuje, silnejšie postavenie, aby bol protiváhou prezidenta.

Nikolič bezprostredne po zvolení vyvolal kontroverziu, keď poprel, že zmasakrovanie 8000 moslimských mužov a chlapcov v bosnianskej Srebrenici v lete 1995 bolo genocídou, a vyhlásením, že vo vojne zničené chorvátske mesto Vukovar na hraniciach so Srbskom "bolo srbské mesto".

"Naše vzťahy so Srbskom sa v ostatných rokoch zlepšujú a chcem, aby tento trend pokračoval," povedal Josipovič novinárom. "Bohužiaľ, z dôvodov, ktoré som už vysvetlil, nemôžem ísť na inauguráciu, ale želám si, aby tento trend pokračoval," dodal.
 

Vyberte región